Het Wildpark

Op de heuvel boven de Grot en in de oude vallei van de Lesse bevindt zich 250 hectare pure natuur, ingericht als het Wildpark.

Het Wildpark is in 2015 verkozen tot ‘Het beste Wildlife Dierenpark in België!
Ontdek tijdens deze avontuurlijke reis de vele diersoorten die er leven of geleefd hebben, geniet van de adembenemende uitzichten en de bijzondere flora. Alle dieren leven in hun natuurlijke omgeving. Het Wildpark is het enige park in België waar men de Europese ‘big five’ kan bezichtigen: de wolf, de bruine beer, de lynx, de Europese bizon en de veelvraat.

Op pad met de Safari car.

U kunt genieten van het avontuur zonder enige lichamelijk inspanning. Stap aan boord op een Safari car en u hoeft alleen maar te genieten van het uitzicht. De rit zal ongeveer 1u15 duren. Een gids gaat met u mee zodat u meer over de dieren te weten komt. Er zullen tijdens de Safari meerdere haltes zijn om de dieren rustig te bekijken en van de panorama’s te kunnen genieten.

Om voor rolstoelgebruikers samen met hun begeleiding een veilige reis door het Wildpark te maken, is er een speciale bus met hefbrug. Reserveren is verplicht.

wildpark1

Te voet door het Wildpark.

Gaat u liever te voet en op uw eigen tempo? Stap in de oude tram die u brengt naar het begin van het bospad. Geniet dan van het 5,5km lange bospad die loopt door het prachtige park. Tijdens deze wandeling is er een mogelijkheid om dichter bij de dieren te komen, door de panaroma’s en uitkijkposten.

Tijdens de wandeling is er de mogelijkheid om na 2,5 km. bij de ‘Gouffre de Belvaux’ de keuze te maken om te voet verder te gaan of om met de pendelbus de rit verder af te maken. De pendelbus zal u tot de beren brengen en vanaf daar moet u dan nog 5 minuten lopen tot het einde van de wandeling.

De dieren.

Er zijn een twintigtal soorten dieren die in deze streken leven of hebben geleefd. Ze verblijven er in halve vrijheid in een enorm groot natuurlijk gebied.

Er zijn enkele dieren die men verjaagd heeft of die verdwenen zijn. Een aantal van deze dieren hebben ze weten te ‘reconstrueren’. De oeros en de tarpan zijn hier een voorbeeld van.

De wolf, de bruine beer, het przewalski-paard, het edelhert, de wilde kat, de ree en het damhert zijn een greep uit de dieren die u in het Wildpark kunt bewonderen.

wildpark2

De flora.

De flora in het Wildpark is bijzonder omdat er zeldzame planten en struiken voorkomen.

Zo is de Wildemanskruid een zeldzame soort en is beschermd in het Waalse Gewest. Daarnaast is de jeneverstruik 1 van de 3 inlandse Harsbomen. De jeneverstruik doet het erg goed op een open, droge en warme plek. Zijn eetbare bessen worden gebruikt in de keuken.

Dan is er nog de iep, die je zelfs in verschillende soorten in het Wildpark tegen komt. Dit zijn de gladde iep, de fladderiep en bergiep.

Aan de afgrond van Belvaux staat de prachtige fladderiep, zijn leeftijd wordt geschat op maar liefst 300 jaar. Dat is nog niet alles hij heeft een omtrek van 6,27 meter en is opgenomen in de atlas met bijzondere bomen van Wallonië.

Han 1900.

Naast u bezoek aan het Wildpark heeft u ook toegang tot het museum Han 1900.

Hier keert u terug naar de tijd rond 1900. Er zijn 50 scenes uit het dagelijkse leven van toen, en worden er door mannequins de beroepen van toen vertoont.

Wanneer u terug gaat naar deze tijd komt u ook nog eens 5000 voorwerpen en werktuigen voorbij. Buiten bij het museum komt u schilderijen tegen waarop de karren zijn afgebeeld die het plattelands leven van de afgelopen eeuw weergeven.

Het bezoek aan het Wildpark en Han 1900 kunt u combineren met u bezoek aan de Grotten van Han-Sur-Lesse en het Prehistohan.

In het centrum van het dorp tegenover de kerk ligt de ontvangstruimte. Vanuit deze locatie vertrekt zowel de safari-car naar het Wildpark als de tram naar de Grotten van Han.

PrehistoHan