Het stadje Dinant

Dinant is een kleine stad. Dat neemt niet weg dat het één van de bekendste en oudste steden van de ardennen is. De stad ligt ingeklemd tussen de rotsen en de rivier de maas.

In de Tweede Wereldoorlog is er veel gevochten in Dinant, er is dan nog maar weinig te zien van het oude Dinant. Toch trekt de stad veel bezoekers door zijn mooie bezienswaardigheden. Een van deze bezienswaardigheden zijn:

De Citadel van Dinant.

De Citadel is gebouwd in de 18e eeuw door de Nederlanders. U kunt via een omweg met de auto naar boven rijden. Maar veel leuker is het om met de kabelbaan vanuit het centrum de top te bereiken.

De Citadel bestaat uit verschillende vertrekken. Er waren vertrekken die diende als onderdak voor soldaten, wapenopslagplaatsen, kruitkamers en een aantal vertrekken voorzien van zeer dikke muren met schietgaten zodat men met gemak op de vijand kon schieten. Het is al eeuwen het aanzicht van Dinant en torent hoog boven de stad uit.

Tijdens een rondleiding van ongeveer 45 minuten komt u langs al deze vertrekken en krijgt u een beeld van hoe de soldaten hier hebben geleefd. Het absolute hoogtepunt van de rondleiding is de doorgang door een loopgraaf uit de Eerste Wereldoorlog. Ze hebben geprobeerd om u als bezoeker te laten beleven hoe het was te leven in een loopgraaf.

 

Dinant

De stad van de Sax.

Adolphe Sax de uitvinder van de saxofoon is in 1814 in Dinant geboren.

Dit laat de stad duidelijk zien en kunt u ook niet meer vergeten na het bezoek aan Dinant. Op de Charles de Gaulle brug staan aan beide zijdes een rij saxofoons.

In de Rue d’Adolphe Sax, voor het Huis van de Sax staat een standbeeld van Adolphe Sax.

In dit huis kunt u op een interactieve manier kennis maken met de saxofoon.

De Grot la Merveilleuse.

In 1904 is de Grot La Merveilleuse ontdekt en behoort tot één van de mooiste grotten van België. Geniet tijdens een 50 minuten durende rondleiding van de prachtige watervallen, stalagmieten en stalactieten.

Rondvaarten.

In de Wateren van de Maas rond Dinant varen verschillende rondvaartboten. Van kleine veerponden tot glazen rondvaartboten.

Ook de rondvaarten zijn erg variërend. Zo kunt u kiezen uit een rondvaart van een uur die alle hoogtepunten van de stad en omgeving laat zien. Of een rondvaart van maar liefst 9 uur die vertrekt vanuit Namen en aanleft in Dinant en ook weer terug vaart naar Namen.

Tijdens de rondvaarten kunt u genieten van de natuur en het mooie uitzicht op Dinant.

De Collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk en de rots Bayard zijn prachtig om vanf het water te bekijken.

Dinantse Koek.

Naast de mooie bezienswaardigheden in Dinant vind u er ook één van de bekendste specialiteit van de stad. De Dinantse koek, de Franse benaming voor deze lekkernij is Couque de Dinant. De koek is een kruising van taai taai, speculaas en peperkoek. In alle locale banketbakkerijen is deze koek te koop en u zal de koek in veel verschillende creaties tegenkomen.

Dinantse Koek