De Grotten van Han-Sur-Lesse

(afstand:30km, adres: Rue Joseph Lamotte 2, 5580 Han-Sur-Lesse)
Deze grotten zijn toch wel de bekendste van België en niet te vergeten een van de mooiste van Europa. Ze worden ook niet voor niets gewaardeerd met 3 Michelinsterren. Al ruim 30 miljoen bezoekers zijn de Grotten van Han komen bezichtigen.

Door de grot van Han maakt u een onvergetelijke reis in de tijd en laat u betoveren door hun magie die uitstrekt over bijna 2 kilometer en duurt ongeveer 1u45. De grot dankt zijn uitzonderlijke constructie door de schoonheid van de kalkafzettingen en wordt gevormd door de rivier de Lesse die haar volledig doorkruist.

De honderdjarige tram legt een traject van ongeveer 4 km af en brengt u naar de ingang die Het Salpeterhol word genoemd. Vanaf daar gaat u al lopend door de grotten, samen met een meertalige gids.

Voor mindervalide en rolstoelgebruikers is er een aangepast circuit zonder trappen zodat ook zij een aantal van de mooiste zalen kunnen bezoeken. Er dient wel rekening gehouden te worden dat de route een aantal hellende vlakken heeft en dat u hiervoor moet reserveren.

Tijdens deze reis zal de ene zaal nog mooier zijn dan de andere.

Grotten-han

Onder andere komt u de volgende zalen tegen.

  • “Galerie Belgo-Romaine”. Een terrein voor archeologische opgravingen.
  • De galerij van de Verviétois. Deze bevindt zich op het versteende niveau en biedt een complete waaier van kalkafzettingen waarvan de ene nog mooier is dan de andere.
  • De Minaret. Een 5 meter hoge stalagmiet die ongeveer 12.000 jaar oud is.
  • De Mysterieuzen. Een zaal die zeer rijk is aan afzettingen met verrassende vormen en kleuren.
  • De Trofee. De belangrijkste afzetting van het bezoek. De stalagmiet is 7 meter hoog en heeft een omtrek van ongeveer 20 meter.
  • De Wapenzaal. Hoogtepunt van deze rondleiding is toch wel het klank- en lichtspel dat u ten gehore wordt gebracht in deze geweldige grote ruimte. Waarbij we ons 110 meter onder de grond bevinden.
  • De Hol van Han. Over een indrukwekkende brug zal de u de reis in de Grotten van Han beëindigen.

PrehistoHan.

U hebt tevens toegang tot de PrehistoHan, hier vind u een tentoonstelling: 50 jaar opgravingen in het water van de Lesse. De archeologische opgravingen werden verricht ter hoogte van de uitgang van de Grot van Han.

Films, foto’s en een maquette nemen u mee aan de zijde van de duikers. Een avontuur dat 50 jaar geleden is begonnen voor de ontdekking van een van de meest fabelachtige archeologische schatten van België.

De Grot van Han bracht een indrukwekkende hoeveelheid archeologische voorwerpen aan het licht. De hoeveelheid gevonden voorwerpen in de laatste bronstijd heeft ervoor gezorgd dat ze van Han een van de belangrijkste West-Europese vindplaatsen maakt voor de periode.

Kom deze uitzonderlijke voorwerpen ontdekken die op een aantrekkelijke, interactieve en ludieke wijze zijn tentoongesteld.

In de expositie is ook een gedeelte gewijd aan natuurwetenschappen: geologie, vorming van de grotten, de kalkafzettingen en de grotfauna. Een voorstelling van de verschillende netwerken in de grot en een animatie over de grillen van de Lesse maken het geheel compleet.

Ten slotte neemt u deel aan de archeologische opgravingen, alsof u er echt bij was. In de interactieve bioscoopzaal kunt u met een 3d bril, en een joystick op ontdekking in de geheime galerijen van de Grot van Han

U kunt u bezoek aan de Grotten van Han-Sur-Lesse en Prehistohan combineren met het prachtige Wildpark en het museum Han 1900.

PrehistoHan

 

In het centrum van het dorp tegenover de kerk ligt de ontvangstruimte. Vanuit deze locatie vertrekt zowel de safari-car naar het Wildpark als de tram naar de Grotten van Han.